01/2008:20218

2.2.18. STRDIŠČE

2.2.18. Freezing point

Strdišče je najvišja temperatura, ki jo izmerimo med strjevanjem podhlajene tekočine.

Slika 2.2.18.-1. – Naprava za določanje strdišča
Dimenzije so v milimetrih.

Naprava. Naprava (glejte sliko 2.2.18.-1) je sestavljena iz epruvete, dolžine 150 mm s premerom 25 mm, in položene znotraj epruvete, dolžine 160 mm s premerom približno 40 mm. Notranjo epruveto zapremo z zamaškom s termometrom, dolžine približno 175 mm, ki je graduiran na 0,2 °C. Termometer je vpet tako, da je bučka termometra približno 15 mm nad dnom epruvete. Zamašek ima luknjo, ki omogoča prehod palice mešalnika iz stekla ali drugega primernega materiala, oblikovane na enem koncu v zanko s približno 18 mm celotnega premera pod pravim kotom glede na palico. Notranja epruveta s plaščem je vpeta centralno v 1 L čaši, ki vsebuje primerno hladilno tekočino do 20 mm od vrha. V hladilni kopeli je vpet termometer.

Metoda. V notranjo epruveto nalijemo zadostno količino tekočine ali predhodno staljene snovi, ki jo preskušamo, da pokrijemo bučko termometra. S hitrim ohlajanjem določimo približno strdišče. Notranjo epruveto postavimo v kopel približno 5 °C nad približnim strdiščem, dokler se vsi, razen zadnjih sledov kristalov, ne stalijo. Čašo napolnimo z vodo ali nasičeno raztopino natrijevega klorida s temperaturo, ki je približno 5 °C nižja od pričakovanega strdišča. Notranjo epruveto vstavimo v zunanjo, pri čemer zagotovimo, da so prisotna kristalizacijska jedra, in temeljito mešamo, dokler se vzorec ne strdi. Zabeležimo najvišjo temperaturo, ki smo jo opazili med strjevanjem.

QR:  <?php the_title(); ?>
Scroll to Top